Anket



Yazarlar
Nöbetçi Eczaneler
Balıkesir nöbetçi eczaneleri
Puan Durumu Loading

KÖRFEZ BAĞIMSIZ KADIN DAYANIŞMASI’NDAN BASIN AÇIKLAMASI

Bu haber 547 kere okunmuş. 28.09.2022 Çarsamba 10:47

Saçının bir kısmı göründüÄŸü için ahlak polisi tarafından öldürülen Mahza Amini için buradayız. Ä°ran’ın baÅŸkenti Tahran'a akrabalarını ziyarete giden Mahza Amini, erkek kardeÅŸinin kullandığı araç durdurularak, “nasihat etmek ve eÄŸitmek”  amacıyla gözaltına alınmış, Ä°ki saat sonra da komaya girerek hayatını kaybetmiÅŸtir. Kendi seçimiyle, hayatını özgürce yaÅŸamak isteyen Mahsa Amini  öldürüldüÄŸünde henüz 22 yaşındaydı.

 Ä°ranlı kadınlar isyanda bugün. Tüm dünyaya yayılan bu öfke karşısında, devletlerin ve erkek egemen sistemlerin kadına uyguladığı ÅŸiddeti bir kez daha vurgulamak, bedenleri ve yaÅŸam tarzları için direnen Ä°ranlı kadınların yanında olduÄŸumuzu göstermek için buradayız biz de. Mahsa’nın ve Ä°ranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir.

Toplumun her kesimine, uygulayacağı ÅŸiddetin boyutlarını göstermek ve gözdağı vermek, böylece siyaseten güçlü iktidarlar yaratmak için, Ä°slami ÅŸeriatın kadın karşıtı yasaları, ne yazık ki kadını merkezinden düÅŸürmüyor.  Kadının baÅŸörtüsü takmayı isteyip- istememeleri ve nasıl yaÅŸamak istediklerine dair bireysel tercihlerini sorgulamak ve bunun üzerinden siyaset yapmak, gerici zihniyetlerin en çok baÅŸvurduÄŸu ve en etkili bir yöntem.

Ä°ran'dan Türkiye'ye ve dünyanın pek çok ülkesine yayılan bu isyanda ortak sesimiz, kadının özgürlüÄŸüdür. Bir gecede Ä°stanbul SözleÅŸmesinden çıkarak, kadının özellikle yaÅŸama hakkını elinden alan, korumasız ve güvencesiz bırakan zihniyetle, kadının baÅŸörtüsü üzerinden ahlak polisliÄŸi yapanlar, aynı karanlık güçten beslenmektedirler. Kör inancın, gericiliÄŸin ve kötünün iyisine razı eden burjuva ideolojisinin karşısında ivme kazanan kadın mücadelesi ve toplumsal hareketlere raÄŸmen Türkiye’de son 10 yılda kadın cinayetleri 3 kat artmıştır. 2021 yılında 339  kadın öldürülürken, 2022’nin ilk sekiz ayında 222 kadın öldürülmüÅŸtür. GeldiÄŸimiz noktada, devletin resmi kuruluÅŸu TÜÄ°K verilerine göre kadınların yüzde 35.5’i gece yalnız yürürken, artık kendilerini güvensiz hissediyor.

Sebebi ister namus, ister töre, ister kıskançlık, ister kadının kendi hayatına dair ayrılma/ boÅŸanma gibi kararların alınması olsun;

Kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığının en ölümcül biçimi, kadının “YaÅŸama Hakkının” ihlal edilmesi yani “Ä°nsan Hakkı” ihlalidir. Bunun için Mahsa Amini, cinsiyet ayrımcılığına karşı direniÅŸin çok önemli bir sembolüdür. Bireyin kendi iradesi dışında dayatılan her ÅŸey, zulümdür, iÅŸkencedir.

Ä°ran’da,Mahsa’nın katledilmesinden sonra sokaklara dökülen binlerce kadını bastırmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışan molla rejimi, kadını ve onları mücadelelerinde yalnız bırakmayanları gözaltına alıyor, dövüyor, öldürüyor. Kadınlar yaÅŸamları pahasına geri adım atmadan dinci-faÅŸist molla rejimine karşı mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor.

Ve dünyanın her yerinde kadınlar "Kadın, YaÅŸam, Özgürlük” sloganlarıyla saçlarını keserek, baÅŸörtülerini yakarak ve görüntülerini sosyal medya üzerinden yayınlayarak Ä°ranlı kardeÅŸlerine uluslar arası destek veriyor.

Åžu bilinmelidir ki; Hiç birimiz, özgürlüÄŸümüzden, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceÄŸiz.

Laik ve daha eÅŸit, daha adil bir ülkede, özgür saçlarımızla yaÅŸayacağız inadına. Ve inadına, savaÅŸa karşı barışı savunmak, sevgiyi ve umudu çoÄŸaltmak için yaÅŸayacağız.

“Sevgili Mahsa, Sevgili KızkardeÅŸim Jina,  bir gün baharı yaÅŸarsak sözümüz olsun, en güzel çiçekleri biz açacağız.”

Saçlarını bayrak yapan kadınlara selam olsun.

Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması

 

 

                                                                                             

 

 

 

 

.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

7 + 7 = ?