Anket



Yazarlar
Nöbetçi Eczaneler
Balıkesir nöbetçi eczaneleri
Puan Durumu Loading

AYVALIK’IN KUM ZAMBAKLARINDA ÇİÇEK ZAMANI

Bu haber 504 kere okunmuş. 28.09.2022 Çarsamba 10:40

Nesli tehlikede olduÄŸundan koruma altına alınan endemik bitki türü, Ayvalık’ın Badavut ve Patriça kıyılarında bulunan kum zambakları çiçek açtı.

Her yıl Temmuz sonu ve ekim ortalarına kadar Ayvalık’ın gözde sahillerinden Badavut ve Patriça’da kendini gösteren endemik bitki türü kum zambağı bu yıl yeniden çiçek açtı.

Kum zambakları konusunda çok hassas davrandıklarını ve korumasını saÄŸlamaya çalıştıklarını belirten Ayvalık Belediye BaÅŸkanı Mesut Ergin; “Kum zambakları AÄŸustos ve Ekim ayları arasında çiçek açmaktadırlar. Badavut bölgesi kum zambaklarının yetiÅŸtiÄŸi doÄŸal bir alan. Kum zambakları nergisgiller familyansından çok yıllı soÄŸanlı bir bitki türü. Nesli tükenmekte olan türler arasında ve tüm dünya genelinde koruma altına alınmış. Tür Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında kumluk alan dedeÄŸimiz sahil kesimlerinde yaÅŸamakta. Koruma altında olduÄŸundan dolayı yurtdışına soÄŸanının çıkarılması ve koparılması yasak. Bununla ilgili çevre kanununda ilgili yasa gereÄŸi 109 bin tl cezası bulunmaktadır. Badavut dışında paterica bölgesinde de kendiliÄŸinden geliÅŸmekte olan bir bitki. Tüm vatandaÅŸlarımızdan bu konuda duyarlı olup gerekli koruma faaliyetlerini göstermelerini rica ediyoruz. Belediye olarak bilgilendirme açısından tabela çalışması yaptık, 2019 yılında ayrıca türün yetiÅŸtiÄŸi ya da yetiÅŸme olanağı olan bölgelere araç giriÅŸlerini engelleyip denetimler gerçekleÅŸtiriyoruz. Park ve Bahçeler MüdürlüÄŸü ekiplerimiz rutin aralıklarla, zambakları olgunlaÅŸma ve çiçek açma döneminde ziyaret edip takibini yapıyorlar. Çevrede yaÅŸayan vatandaÅŸlarımız da bu konuda hassas davranıyorlar. Bu türe zarar veren ve verme eÄŸilimi oluÅŸturabilecek araçları ve kiÅŸileri de bize bildirdikleri takdirde alana en yakın Zabıta MüdürlüÄŸü ekiplerimizi yönlendirip, korumasını saÄŸlamaya çalışıyoruz” dedi.

Kumul sahillerin bembeyaz süsü olan bu soÄŸanlı bitki, neslinin tükenme tehlikesinde olduÄŸundan 2016 yılında Uluslararası DoÄŸa Koruma BirliÄŸi tarafından koruma altına alındı. Nergisgiller familyasından olan bu bitki Akdeniz, Ege ve kısmen de Karadeniz'in kıyı kumullarında yetiÅŸiyor. Hem kokusu hem görüntüsüyle Badavut sahillerini süsleyen kum zambakları, turistlerin de ilgi odağı oluyor.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

8 + 5 = ?