Anket



Yazarlar
Nöbetçi Eczaneler
Balıkesir nöbetçi eczaneleri
Puan Durumu Loading

8. YARGI PAKETİNİN BU HAFTA MECLİSE SUNULMASI BEKLENİYOR!

Bu haber 83 kere okunmuş. 12.02.2024 Pazartesi 15:38

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gözler, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “Meclis ara vermeden, Şubat sonu gibi Meclis’te görüşülür” dediği 8. Yargı Paketi’ne çevrildi. Kulislerde Adalet Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı, bir süredir de AKP grubunda hazırlıkların sürdüğü 8. Yargı Paketi’nin bu hafta içinde TBMM Başkanlığı’na sunulabileceği kaydediliyor. Yargı paketinin 60’ın üzerinde maddeden oluşması kapsaması bekleniyor.

Yasa teklifi denetimli serbestlikle ilgili düzenlemeler öngörüyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir televizyon programında, toplumda cezasızlık algısının yaygın olduğunu ve yargı paketinde bu algının ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemeler yapılacağını belirtmişti. Tunç, “Özellikle cezası iki yılın altında, üç yılın altında suçlar bakımından ‘Suç işledi, yanına kar kaldı’ şeklinde bir algı var. Yapılacak düzenleme ile bir yıllık maktu denetimli serbestlik yerine oran getirmek istiyoruz.1 ay cezası olanın bile 12 gün cezaevinde kalması gerekir diye düşünüyoruz” demişti.

AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulacak yasa teklifinde ise denetimli serbestlikle ilgili “hükümlünün koşullu salıverilme süresinin beşte birini denetimli serbestlikte geçirmesinin sağlanması, denetimle serbestlik süresinin üç yılla sınırlandırılması”na yönelik düzenleme yapılması bekleniyor.

Teklifte yer alması beklenen diğer düzenlemeler şöyle:

“-Hükümlülerden 0-6 yaş grubunda çocuğu bulunan kadınlar, hastalık, engellilik ya da yaşlılık nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyenler ve 70 yaşını bitirmiş olanlar cezaevlerinde geçirmeleri gereken sürenin beşte üçünü ceza infaz kurumlarında geçirmeleri halinde denetimli serbestlikten yararlanabilecek.

-Tüm davalarda temyiz süreleri iki hafta olacak.

-1 Nisan 2024 tarihinden sonra verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararlarına karşı istinaf mahkemesine başvurulabilecek.

-Hapis cezası gerektiren suçlarda ön ödeme miktarının hesaplanmasında bir gün karşılığı olarak belirlenen 30 TL, 100 TL’ye yükseltilecek.

-Doğrudan verilen adli para cezalarında kesinlik sınırı 3 bin TL’den 15 bin TL’ye çıkarılacak.

-Hakkında ikinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlüler, cezalarının dörtte üçünü infaz kurumunda iyi halli olarak geçirmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek. (Mevcut durumda ikinci kez mükerrer olanlar şartlı tahliyeden yararlanamıyor, cezalarının tamamı kadar süre cezaevlerinde kaldıktan sonra tahliye olabiliyor)

-Mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip hukukçular sınavsız olarak arabulucu olabilecek.

-İcra ve İflas Kanunu ile Hukuk Muhakemeleri Kanununda değişiklik yapılarak, parasal sınırlarda yeniden değerleme oranında artırma yapılması sonucunda belirlenen miktarlarda bin TL’nin altı dikkate alınmayacak.

-Bölge adliye mahkemesinin kaldırma kararı üzerine ilk derece mahkemesince verilen kararlar ile Yargıtay’ın bozma kararı üzerine yeniden verilen kararlara karşı, ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırlara göre istinaf ve temyize başvurulabilecek.”

KAYNAK: medyascope.tv

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

9 + 6 = ?